METALWOLF sorközművelő, gumiujjas kapákkal

A METALWOLF Kft. már több, mint 3 évtizede gyárt talajművelő eszközöket Magyarország szívében, Géderlakon. Sorközművelő eszközeink eddig is népszerűek voltak nemcsak belföldön, hanem Ausztriában és Németországban is. A mechanikus gyomirtás egyre fontosabbá válásával a sorköz tisztán tartása mellett a sorban végzett gyommentesítés is elvárás. Erre tekintettel a kultivátor gépcsaládunkat idén ujjas kapás kivitellel bővítettük.

Ismerjék meg ezt az eszközt!

Az ujjas kapa forgatást megvalósító csapágyazott fémujjakkal ellátott tárcsából és a hozzá kapcsolódó, gyomírtást végző rugalmas csillagkerékből áll. Az eszköz forgatása ezeken a merev fémujjakon keresztül történik, melyek ferdén, körkörösen helyezkednek el az ujjas kapán és a talajba függőlegesen hatolnak be, miközben a rugalmas csillagkerekek ujjai két oldalról nyúlnak be a növénysorba, kiszedve a gyomokat

A gépet csak akkor lehet optimálisan használni, ha a kultúrnövények már egyértelműen fejlettebbek a gyomoknál. A rugalmas ujjak betemetik, vagy kitépik a fiatal gyomokat.

Ha a kultúra már magasabb, mint a gyom, akkor a gyomok betemetése jó megoldás lehet, míg erősebb szárú kultúra esetén a gyomok földből való kitépése is lehetséges. A gyomok betemetése az ujjas kapák tartószárának menetirányban való előre döntésével valósítható meg.

Az ujjas kapák hatékonyságát nagyban befolyásolja a talaj nedvességtartalma. Legideálisabb a talaj vízkapacitásának értéke körül használni az ujjas kapákat, azaz kb. 2-3 nappal az eső vagy öntözés után, mikor a többlet víz már elfolyt. Ekkor a talaj se nem túl nedves, se nem túl száraz, ideális állapotot eredményez az ujjas kapák használatához

A legjobb eredmény elérése érdekében a kapálási sávnak minél keskenyebbnek kell lennie. 4 cm szélesség reálisnak számít. Kamerával feleszerelt gép esetén a csillagkerekek ujjainak távolsága akár 2 cm is lehet. Olyan növények esetén, ahol az ilyen kis értékek nem megvalósíthatók a szár nagyobb vastagsága miatt, nagyobb távolságot kell alkalmazni. A kerekek szögének állítására nincs szükség, megfelelően megválasztott szög esetén a csillagkerék gumiujjai deformálódnak és a talajhoz hozzányomva azzal párhuzamosan állnak be.

Legyen partnere a mechanikus gyomirtásban egy megbízható, magyar gyártmányú METALWOLF sorközművelő, gumiujjas kapákkal szerelve!

Keressen minket, várjuk hívását!